Valikko Sulje

Akustot

Aurinko- tai invertterijärjestelmän akusto muodostaa sen ”sähkövaraston” mitä sinulla on käytettävissäsi. Mikäli käytät mökkiäsi harvoin on usein kannattavampaa panostaa hieman isompaan akustoon ja vastaavasti säästää hankkimalla hieman vähemmän aurinkopaneeleita tai ainoastaan pienen tuulimyllyn, joka täyttää ”varastosi” kunnes tulet seuraavan kerran mökille.

Mikäli käytät mökkiäsi säännöllisesti ja pitkät ajat, ei suurikaan akusto yksin riitä takaamaan jatkuvaa energian saantiasi. Tänä päivänä ei vielä löydy edullista tekniikkaa, millä voisi varastoida suuria määriä sähköenergiaa. Akkuteknologia on tehoonsa nähden aika kallis menetelmä, mutta paremman puutteessa on vain mitoitettava akustonsa sopusuhtaisesti energiajärjestelmänsä muuhun kokonaisuuteen. Mökin yhtäjaksoinen käyttö vaatiikin jatkuvaa ja varmaa sähköntuotantoa, siten että tuotanto vastaa kulutustasi. Tuotannon voi hoitaa suuremmalla määrällä aurinkopaneeleja, tuulivoimalla (lämpimästi suositeltavaa) sekä mahdollisesti polttomoottorigeneraattorilla varalähteenä. Tässäkin tapauksessa on akuston oikea mitoittaminen tärkeää. Tällöin saat tuulisina päivinä kaiken tai edes suurimman osan tuulienergiasta talteen eikä generaattorin tarvitse käydä jatkuvasti.

Aurinkopaneeli- ja invertterijärjestelmiin soveltuvat akut eroavat huomattavasti tavallisista starttiakuista siitä, että niiden tulee kestää useita syviä purkauskertoja. Starttiakkua käytettäessä käynnistyksen yhteydessä akusta puretaan virtaa vain 2-5 %, jonka jälkeen akku latautuu välittömästi uudelleen. Mikäli starttiakkua käytettäisiin energian varastoimiseen aurinkopaneeli- ja invertterijärjestelmässä olisi sen käyttöikä varsin lyhyt.


Tutustu ensin Lyijyakkujen ostajan ABC -oppaaseen

CT Leader
Edullinen AGM-akku aurinkopaneeli- ja invertterijärjestelmiin veneisiin, ajoneuvoihin, asuntovaunuihin ja kesämökeille.

LEADER on venttiilisäädetty AGM-lyijyakku (Absorbed Glass Mat), suunniteltu sopivaksi useimpiin syklisiin- ja standby-sovelluksiin. Käytetyn lyijy-kalsiumiseoksen ansiosta akun itsepurkaus on alhainen ja sen elinikä pitkä. Rakenteensa ansiosta LEADER-akut eivät vuoda ja ne on hyväksytty esim. lentokuljetukseen IATA:n mukaan. Ne ovat UL-hyväksyttyjä MH20721 mukaan. Akut ovat tiiviitä ja niitä ei kuulu eikä voi täyttää.

Eurobatluokka ”High Performance” (10-12 vuotta)

Tärkeimmät ominaisuudet:

    – Täysin suljettuja, VRLA (venttiilisäädettyjä lyijyhappo-akkuja), AGM.
    – Täysin huoltovapaita.
    – Itsepurkaus 20°C lämpötilassa: 3 %/kk.
    – Suositeltu varastointi- ja käyttölämpötila: -20°C – +60°C.
    – Suositeltu lämpötila latauksessa: -10°C – +60°C.
    – Latausvirtaa enintään, C/3,33, eli CT100-12:lle 30 A ja CT200-12:lle 60 A.

ROLLS -akuilla voimaa vaikka koko kylälle

Rolls AGM – suljetut AGM-akut ylivoimaisella lataus-purkausmäärällä.

Rolls AGM-akut kykenevät jopa 1200 purkaussykliin 50 % syvyyteen (DOD 50), noin 700 sykliin 80 % syvyyteen tai niitä voi tyhjentää täydellisesti, 100 % jopa noin 600 kertaa.

Rolls AGM on saatavana 2-, 6- tai 12-voltin kennoina, joista voi rakentaa suuriakin AGM-akustoja 12-, 24- tai 48-voltin käyttöjännitteelle ilman sarjakytkentöjä!
Kanadalainen Rolls on valmistanut akkuja jo vuodesta 1935 ja on ansainnut vankan maineen laadukkaiden syväpurkausakkujen valmistajana.

Rollsin akustot toimitetaan asiakkaan haluamaan osoitteeseen suoraan Euroopan keskusvarastosta.
Kuten muutkin AGM-akut, nämäkin ovat täysin suljettuja ja näin roiske- ja huoltovapaita ja niitä voidaan kuljettaa tai asentaa missä asennossa tahansa, jopa ylösalaisin.
Rollsin akustolla saat kerta kaikkiaan enemmän kapasiteettia rahoillasi.

Tärkeimmät ominaisuudet:

– Paksut lyijylevyt, tukevasti kiinnitettynä
– Lyijylevyjen kokoonpano on erityisen sovelias syväpurkauskäyttöön.
– 1200 purkaussykliä 50 % purkaussyvyyteen, noin 700 sykliä 80 % purkaussyvyyteen ja noin 600 sykliä 100%.
– 5 vuoden valmistusvikatakuu Rolls Batteryn takuuehtojen mukaisesti.

Akusto mitoitetaan asiakkaan haluaman käyttöjännitteen mukaan (yleensä 12-, 24- tai 48 V DC) ja halutun kapasiteetin mukaan. Paras tulos syntyy jos voidaan rakentaa yksi ainoa kennosarja haluttuun kapasiteettiin, esim. 4 kpl 6-voltin kennoja tai 12 kpl 2-voltin kennoja 24-voltin järjestelmään). Koko alla oleva Rollsin valikoima on käytössänne.

ROLLS -akuilla voimaa vaikka koko kylälle

Rolls 5000-sarja suuriin 48 voltin invertterilaturi-järjestelmiin.

Rolls 5000-sarjalla on 10 vuoden tehotakuu, 10 vuoden valmistusvikatakuu ja 15 vuoden odotettu elinikä!

Kanadalainen Rolls on valmistanut akkuja jo vuodesta 1935 ja on ansainnut vankan maineen laadukkaiden syväpurkausakkujen valmistajana.

Rollsin akustot rakennetaan 2-voltin kennoista, jossa yksittäiset kennot asennetaan tukevaan kuoreen ja kytketään 6 voltin yksiköihin. Yksi tällainen yksikkö painaa 145 kg. Kennot voidaan kantaa yksitellen ja ne liitetään toisiinsa asennuspaikalla. Sitten näitä 6 voltin yksiköitä sarjakytkentään joko 24 voltin (4 kpl) tai yleensä 48 voltin sarjaksi (8 kpl).

AGM-akkuihin verrattuna Rolls 5000-sarjan haittapuoli on, että ne eivät ole täysin suljettuja, vaan akkunesteen määrää pitää tarkistaa ja tarvittaessa täyttää 1-2 kertaa vuodessa. Etuna on, että ne kestävät jopa 3300 purkaussykliä (50 % purkaussyvyys (DOD)), siinä missä Concorde AGM pärjää 1000 sykliä ja Rolls AGM 1200 sykliä, mikä sekin on valtava määrä.

Rolls 5000-akustolla saat enemmän kapasiteettia rahoillasi. Akkujen koosta johtuen ne eivät kuitenkaan yleensä sovellu pieniin järjestelmiin.

Tärkeimmät ominaisuudet:

– Paksut lyijylevyt, tukevasti kiinnitettynä
– Kaksoiskuori. Yksittäiset kennot voidaan nostaa yksitellen esim. kuljetuksen ja asennuksen ajaksi.
– Lyijylevyjen kokoonpano on erityisen sovelias syväpurkauskäyttöön.
– 3300 purkaussykliä 50 % purkaussyvyyteen, 2000 sykliä 80 % purkaussyvyyteen
– Hydrocaps-korkit (vetykaasua ja vettä uudelleen yhdistävä erikoiskorkki) pienentävät nesteentäyttötarvetta 2 kertaan/vuosi jopa kovassa käytössä
– 10 vuoden valmistusvikatakuu Rolls Batteryn takuuehtojen mukaisesti.
– 15 vuoden suunnitteluikä.

Yhdellä ainoalla akulla (malli 6 CS 25 PS) on nk. CCA-arvo (Cold Cranking Amperage), eli virranantokyky 2088 amppeeria-17,8°C pakkasessa. Vastaava arvo (MCA) 0°C:ssa on 2610 A. Näin 8 akun sarja (48 V) pystyy antamaan aivan uskomattoman
(8x6Vx2610A=) 125 kW antotehon vielä 0°C lämpötilassa.

Akusto mitoitetaan asiakkaan haluaman käyttöjännitteen mukaan (yleensä 12-, 24- tai 48 V DC) ja halutun kapasiteetin mukaan. Paras tulos syntyy jos voidaan rakentaa yksi ainoa kennosarja haluttuun kapasiteettiin, esim. 4 kpl 6-voltin kennoja tai 12 kpl 2-voltin kennoja 24-voltin järjestelmään).

Rolls akkukäsikirja (englanniksi)

Kysy lisätietoja saatavuudesta ja toimituksista.