Valikko Sulje

Aurinkosähkö

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneeli muuttaa auringon säteilyn sähköksi. Aurinkopaneelin teho ilmoitetaan nimellisteholla, joka on se teho, jonka paneeli antaa, kun auringon säteily kohtisuoraan paneelia on 1000 W/m². Käytetystä tekniikasta riippuen noin 14-24 % aurinkoenergiasta muuttuu sähköenergiaksi. Paneelit eivät tarvitse lämpöä ja ne tuottavat jopa enemmän sähköä kylmällä kuin kuumalla säällä. Maaliskuun kevätsäteily täyttää hyvin akuston, joka ehkä talven aikana on ehtinyt itsepurkautua hieman.

Aurinkopaneelien edut ovat pitkä elinikä ja toimintavarmuus. Aurinkopaneelitekniikka on jo vanhaa ja tuttua ja loppujen lopuksi eri valmistajien paneeleiden kesken ei juurikaan ole oleellisia eroja. Eri piipaneelien hintaero riippuukin enemmän muusta tekniikasta, esim. miten monta ohitusdiodia (by-pass) niissä on. Paneelit ovat usein tuotettuja siten, että kaksi tai useampi rivi kennoja on ensin kytketty sarjaan (tarvittavaan jännitteeseen) ja ovat sen jälkeen sisäisesti kytketty rinnan yhdistääkseen virtamäärän. Sarjojen välisen ohitusdiodin ansiosta yksi varjostettu sarja ei pääse ”syömään” muiden sarjojen tuottamaa virtaa ja muut sarjat pääsevät näin syöttämään virtaa akustoon.

Monikidepaneelit

250 W-paneelit soveltuvat:
– 12 V-järjestelmiin yhdellä paneelilla MPPT -säätimillä.
– 24 V-järjestelmiin 1-2 paneelilla rinnankytkettyinä tavanoimaisella PWM-säätimellä tai useammalla paneelilla soveltuvat säätimet ovat OutBack Flexmax Morningstar TriStar MPPT.
– 48 V-järjestelmiin vähintäin kahdella paneelilla. Sopivat säätimet ovat OutBack Flexmax tai Morningstar TriStar MPPT.

Nämä paneelit soveltuvat myös suuriin järjestelmiin, siten että korkeintaan 3 paneelia on sarjaan kytkettynä (Voc noin 130 V kesällä, noussen lähelle 160 V talvella).
Isoissa järjestelmissä paneelit voidaan Flexmax 80-säätimellä ryhmitellä joko 2 kpl sarjaan ja 10 sarjaa rinnan (yht 5.000 W tehoa säädintä kohti) tai 3 kpl sarjaan ja 6 sarjaa rinnan (4500 W). Korkeammalla jännitteellä häviöt ovat pienemmät, mikäli johdotusmatka on pitkä. Muiden säätimien ryhmitysvaihtoehdot tulee tarkistaa kunkin säätimen tuotetiedoista.

Lataussäätimet

Aurinkolataussäädin asennetaan aurinkopaneeli(e)n ja akuston väliin. Se valvoo, että akusto latautuu optimaalisella tavalla; täydellä teholla silloin kun ne tarvitsevat varausta ja sen jälkeen absorptio- ja ylläpitolataus vakiojännitteellä, siten etteivät akut tule yliladatuiksi.
Kaikki valikoimassamme olevat säätimet käyttävät joko pulssileveyssäätölatausta (PWM), joka tänä päivänä on vallitseva tekniikka tai MPPT-latausta, joka on uusinta tekniikkaa, jossa säädin säätää sekä jännitteen (V) että virran (A) akuston varaustilan mukaan, siten että näitten tulo (V x A = Wattia (tehoa)) on mahdollisimman suuri. Säätimissä on sisäänrakennettu diodi, joka estää virran karkaamasta akuista paneeleille yön aikana.

MPPT-aurinkolataussäädin

MPPT-aurinkosäädin hakee aurinkopaneelien jännite-virtakäyrästä sen pisteen, joka antaa maksimaalisen tehon. Jännite (V) x Virta (A) = Teho (W). Normaalissa 12 -voltin aurinkopaneelissa tämä piste on normaalisti 17-17,5 voltin kohdalla. Jos tällainen paneeli joutuu tuottamaan energiaa akun jännitteen mukaan (esim 11V), se tuottaisi vain 11/17,5 -osaa, eli 62% nimellistehostaan. Näin MPPT kykenee normaalisti ottamaan 24-35% enemmän tehoa irti paneeleista verrattuna perinteiseen PWM -säätimeen.

Toinen suuri hyöty on, että paneelien virran voi tuoda sisään paljon korkeammalla jännitteellä, 70V tyhjäkäynti-jännitteellä, eli esim 3 normaalia 12 -voltin paneelia sarjaan kytkettynä. Näin paneelit voi ohuella johdolla sijoittaa huomattavan paljon kauemmaksi aurinkoisempaan pellonreunaan tai kallion päälle. Säädin muuttaa sitten tuon maksimitehon 12- tai 24 voltin akustolle sopivaksi jännitteeksi.

Maksimaalinen teho
MPPT tekniikka:
– yli 97% huippuhyötysuhde
– ei juurikaan energiahäviöitä
– tunnistaa ja vertaa eri MPP-pisteitä vaihtelevissa varjostustilanteissa, joissa sekoitetaan eri paneeleita.
– erinomainen suorituskyky auringonsäteilyn ollessa heikko

OutBack FlexMax60 ja FlexMax 80 lataussäätimet

Järjestelmäjännite:        12/24/48/60V
Max. akustovirralle:       60A / 80A
Max. paneelijännite:      150V
Max. paneeliteho 12V:  800W / 1250W
Max. paneeliteho 24V:  1600W / 2500W
Max. paneeliteho 48V:  3200W / 5000W
Max. paneeliteho 60V:  4000W / 6250W
Käyttölämpötila:             -40C – +60C
Digitalinen näyttö:          4 -rivinen
Liitännät:  Aux (12V), Mate/Mate3/Hub, Rts

Lisävarusteet: Rts-lämpötila-anturi, Mate/Mate3 hallintalaite, laajennettavissa ja verkotettavissa Outback Hubin kautta Outback invertterilaturien kanssa.

Outback Flexmax Micro 30/40 sarjan Mppt -säätimet

Järjestelmäjännite:        12/24V
Max. akustovirralle:       30A / 40A
Max. kulutusvirta:          20A
Max. paneelijännite:      150V
Max. paneeliteho 12V:  390W / 520W
Max. paneeliteho 24V:  780W / 1040W
Käyttölämpötila:             -40C – + 60C
Liitännät:                         MicroMate, MicroRts
Lisävarusteet: Rts-lämpötila-anturi, MicroMate hallintalaite

Outback SmartHarvest SCCM20-100 Mppt -säädin

Järjestelmäjännite:        12/24V
Max. akustovirralle:       20A
Max. kulutusvirta:          20A
Max. paneelijännite:      100V
Max. paneeliteho 12V:  300W
Max. paneeliteho 24V:  600W
Käyttölämpötila:            -40C – + 60C
Liitännät:                         MicroRts, MicroMate

Lisävarusteet: Rts-lämpötila-anturi, MicroMate hallintalaite

Reley Driver -ohjelmoitava releyksikkö

Morningstar Relay Driver on logiikkamoduuli, joka tarjoaa järjestelmän ohjaustoimintoja kuten yli-/ali- jännitteen hälytys, kuorman ohjaus, generaattorin käynnistys ja lämpötilan mukaan ohjaukset. Tuote ohjaa neljä itsenäistä relelähtöä lukemalla digitaalisesti tiedot Morningstar TriStar -ohjaimesta tai lukemalla akun jännitteen järjestelmissä ilman TriStar -ohjainta.

Järjestelmäjännite                 12 – 48 V
Max. virta / relelähtö              750 mA
Käyttöjännite                           8 V – 68V
Sähkönkulutus                        < 20 mA
Lämpötilan mittausalue        –40˚C to +85˚C
Hetkellinen teho/relelähtö    1500 W
Liitännät                                   RJ-11mittausvälä, 9-p sarjaliitin RS-232
Käyttölämpötila                      -40 – +45 C

Invertterilaturit

Invertterilaturi (invertteri = vaihtomuunnin) muuttaa, kuten ”tavallinenkin” invertteri 12, 24 tai 48 voltin akkuvirran normaaliksi 230 V, 50 Hz vaihtovirraksi.
Invertteritoiminnon lisäksi invertterilaturilla on, kuten nimikin kertoo, sisäänrakennettu laturi, joka lataa akuston silloin kun se on kytketty ulkoiseen sähköverkkoon tai 230 voltin aggregaattiin. Kun verkkosähköä tai aggregaattivirtaa on saatavana, se menee yleensä suoraan laitteen läpi käyttövirraksi ja lataa samalla akut. Heti kun verkkovirta poistetaan, automaattinen siirtorele kytkee invertteritoiminnan päälle, siten että kaikki laitteesi jatkavat toimintansa ilman sähkökatkoksia.
Invertterilaturi on täten myös varavirtalähde sähkökatkoksen varalta, joka akuston koosta riippuen voi pitää talosi tai mökkisi jääkapin ja pakastimen käynnissä useita päiviä sähkökatkoksen ajan.

OutBack GTFX ja GVFX-sarja

Sini-invertterilaturi jonka antotehoa voi laajentaa tarpeen kasvaessa.

– Jatkuva teho aina 1,5 – 30 kW:iin
– 12, 24 tai 48 V DC akustojännite.
– 3 yksikköä voidan helposti kytkeä 3-vaihe, 400 V virraksi.
– Puhdas siniaalto lähtö
– Älykäs akun lataus ja generaattori tuki
– Sisäänrakennettu AC siirtorele
– Korkea kuormitettavuus
– Suljettu rakenne vaativiin ympäristöihin
– Korroosionkestävät sisäiset komponentit
– Kentällä huollettavissa

FX-sarjan täysin suljettu alumiinikuori sallii rankimmatkin olosuhteet, kuten korkeaa, suolapitoista kosteutta ja soveltuu näin erinomaisesti merenääreisiin asennuksiin ja laivoihin.
Kun kodin, mökin tai ajoneuvomme sähköistys tulee ensimmäistä kertaa vastaan, useimmilla meistä on kaikkien teknisten kysymysten ohella isohko investointi edessään. Saattaa olla vaikeaa valita, miten käytettävissä olevan budjetin tulisi jakaa eri järjestelmäkomponenttien suhteen. Tulisiko panostaa:

– energiantuotantoon (tuuli, aurinko, generaattori, miten iso?)
– energian varastointiin (akuston koko ja hinta) vai
– energiankulutukseen (invertterin huippu- ja jatkuva teho)?

Neuvomme silloin panostamaan riittävän isoon akustoon, jonka aluksi voi ladata invertterilaturilla tai joka omassa tahdissaan täyttyy aurinkopaneelien virralla. On helppo laajentaa tuulivoimalla myöhemmin, mutta pääset heti nauttimaan 230 V sähköstä. OutBack:in tuuletettu VFX-sarja antaa paljon anto- ja lataustehoa edulliseen hintaan. Tarpeen kasvaessa invertteritehoa vai laajentaa useammalla yksiköllä.
FX-sarjan täysin suljettu alumiinikuori sallii rankimmatkin meriolosuhteet. Jäähdytys perustuu alumiinikuoren hyvään lämmön(pois)johtumiskykyyn. Myös FX-sarjan yksiköitä voidaan kytkeä rinnan suurempaa antotehoa varten.

GTFX20 ja GVFX30 sarja
Akkujännite:             12/24/48V
AC-jännite:               230V, 50Hz siniaalto
Max. AC-virta:         20-25A
Hyötysuhde:            90-93%
Käyttölämpötila:     -25C – + 60C
Hetkellinen teho:    4000-4800VA
GTFX20xxE 2000-2300VA, latausteho 1500W
GVFX30xxE 2600-3000VA, latausteho 2000W

GFX1400 -sarja
Jännite:                                12/24/48V
Jatkuvateho:                       1300-1400VA
Hetkellinen teheho (5s.):   2900VA
AC-jännite:                           230V, 50Hz siniaalto
Max. AC-lähtövirta             20A
Hyötysuhde:                        90-93%
Max. latausteho:                1000W
Käyttölämpötila:                -25C – + 60C